Çocuklarda sarılık, ağız yoluyla bulaşan Hepatit A halk arasında sarılık hastalığı olarak tanımlanır. Bu bulaşıcı olduğunda diğer insanlara da bulaşabilir. Bu hastalık sulardan, tuvaletten ve besinlerden bulaşır. İnsanlar arasında temasla yayılır ve salgın halinde görülür. Çocuklarda 2 yaşına kadar genellikle hafif derecede yaşanabilir ve fazla belirti göstermeyebilir. Bazı hastalarda ise ağır bir şekilde geçer ve ölümcül sonuçlara neden olabilir. Çocukların bu hastalığı geçirirken 3-4 hafta dinlenmeye ihtiyacı olduğundan, okullarından geri kalma gibi olumsuzluklar yaşanır.
Çocuklarda sarılık hastalığının belirtileri nedir?
Hastalık belli bir süre kuluçka döneminden geçmektedir. Bu kuluçka dönemi temasla birlikte dört haftayı bulur. Virüsün bulaşmasıyla birlikte ilk haftada belirtiler görülmeye başlar. Hastada baş ağrısı, kusma, bulantı, iştahsızlık, halsizlik, karın ağrısı ve ateş görülmeye başlar. Aynı zamanda karaciğer ve dalakta şişme meydana gelir. Bu belirtiler 4-5 gün devam eder. Ardından ateşte düşme olur. Bu aşamada idrarda koyulaşma, cilt ve gözlerde sararma olur. Dışkı renginde açılma meydana gelir. Sarılık belirtileri çocuklarda 8-11 gün arasında etkili olabilir. Daha sonra düzelme belirtileri görülür. Ancak çocuklarda bu nedenle karaciğer yetmezliği sorunlar oluşabilir. Çocuklar sarılığı hafif atlatsa bile, bu dönemde başka insanlara bulaştıracakları mikroplar nedeniyle özel bir bakıma alınmalı ve başka insanlarla temastan kaçınılmalıdır.
Çocuklarda sarılık tedavisi nasıl yapılır?
Genellikle hastalık kendiliğinden düzelme gösterir. Çocuklara uygulanan tedavide belirtilerin giderilmesine ve kontrol altına alınmasına yönelik bir tedavi uygulanır. Belirtilerin olduğu dönemde çocukların istirahat etmesi önemlidir. Çocuklarda kronik karaciğer hastalığı varsa, sarılık daha ağır geçirilir.
Çocuklar sarılık hastalığına karşı nasıl korunma sağlanır?
Sarılık hastalığı dışkı ve el yoluyla ağızdan bulaşır. Bu nedenle hem çocuğun kişisel temizliğine dikkat edilmeli, hem de çocuğun gittiği anaokulu, kreş gibi yerlerde hijyen kurallarına önem verilmesi sağlanmalıdır. Evde tuvalet temizliğine de önem verilmelidir. Tuvalete girildikten sonra eller yıkanmalı, salgınların olduğu dönemde besinlerin daha iyi pişirilmesine, suyun kaynatılarak içilmesine dikkat edilmelidir. Yiyecekler iyi yıkanmalıdır. Ailede bulunan diğer kişilerde temizliğe önem vermelidir. Çocuğun satılık hastalığından korunması için, aşı takviminde bulunan Hepatit A aşısı ihmal edilmeden yaptırılmalıdır.
Çocukların gittiği anaokulu, kreş gibi yerlerde sarılık salgını varsa
Böyle bir durum olursa, çocuğun bir süre okula gönderilmemesi gerekir. Yine kişisel temizliğine dikkat edilmeli, tuvalet sonrasında sıcak su ve sabunla ellerin yıkanması sağlamalıdır. Temizlik maddeleri çocuğa özel olmalıdır.
Sarılık açısından riskli olan kişiler kimlerdir?
Küçük çocukların dışında, sarılık açısından riskli olan kişiler anaokulu ve kreş çalışanları, sağlık görevlileri, temizlik çalışanları ve toplu yerlerde yaşayan kişiler en fazla risk taşıyan gruplar arasındadır.
Hepatit A aşısı ne zaman yapılmalıdır?
Çocuklar hijyen kurallarını ve hijyenin önemini tam olarak bilemedikleri için, bu dönem hastalık açısından daha risklidir. Daha önce Hepatit A geçiren çocuklar buna karşı bağışıklık kazanırlar. Ancak 2 yaşını bitiren çocuklar daha önce hastalanmamış iseler, bu aşıyı mutlaka olmalıdır. Aşının yapılan ilk dozunu takiben 6 ay sonra ikinci doz yapılır. Bu sayede yaşam boyu devam edecek koruyuculuk sağlanır.